Zgjidh të Sfidosh: Mesazhi i Veçantë në Ditën Ndërkombëtare të Gruas

Zgjidh të Sfidosh: Mesazhi i Veçantë në Ditën Ndërkombëtare të Gruas

Zgjidh të Sfidosh: Mesazhi i Veçantë në Ditën Ndërkombëtare të Gruas

Këshilli i Qarkut Berat uron në 8 Mars  – Ditën Ndërkombëtare të Gruas – duke sjellë në vëmendje lajtmotivin e kësaj feste për vitin 2021. Zgjidh të sfidosh! Kjo është tema e përgjedhur për fushatën ndërgjegjësuese në mbarë botën, të cilës Këshilli i Qarkut Berat ka zgjedhur t’i bashkohet.

“Një botë e sfiduar është një botë vigjilente; nga sfidat vjen edhe ndryshimi. Ndaj, le të zgjedhim të sfidojmë. Si mund të kontribosh edhe ti për të sjellë më shumë barazi gjinore? Vlerëso dhe festo arritjet e vajzave dhe grave! Rrit vetëdijen kundër paragjykimeve! Ndërmerr veprime që nxisin barazinë dhe zhvillimin!” – është mesazhi i këtij viti

Çdo vit, në 8 Mars, Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet në të gjithë botën. Takimi i parë që nderon kontributet e grave në politikë, ekonomi dhe kulturë u mbajt në 1911. Përveç fuqizimit të grave, kjo ditë gjithashtu synon të mbështesë barazinë gjinore në një shkallë globale.

Fakte dhe informacione kryesore

Historiku

 • Që nga fillimi i viteve 1900, në kulmin e industrializimit dhe revolucionit ekonomik, Dita Ndërkombëtare e Gruas u vëzhgua nga pak njerëz. Në vitin 1908, rreth 15,000 gra marshuan në rrugët e New York-ut duke kërkuar orë më të shkurtra pune, paga më të mira dhe të drejtën e votës. Ishte gjatë kësaj kohe kur trazira dhe debate të mëdha u shfaqën në lidhje me statusin e grave.
 • Më 28 Shkurt 1909, Dita e parë Kombëtare e Gruas u vëzhgua në të gjithë Shtetet e Bashkuara në përputhje me deklaratën nga Partia Socialiste e Amerikës.
 • Në vitin 1910, Clara Zetkin, udhëheqëse e Zyrës së Grave për Partinë Social Demokrate në Gjermani hapi idenë për një Ditë Ndërkombëtare të Grave.
 • Gjatë Konferencës së Dytë Ndërkombëtare të Grave në Punë të mbajtur në Kopenhagen, Zetkin propozoi që çdo vend të festonte çdo vit Ditën Ndërkombëtare të Gruas. Mbi 100 gra udhëheqëse nga 17 vende morën pjesë në konferencë. Si rezultat, Dita Ndërkombëtare e Gruas u pranua unanimisht si një festë për të nderuar arritjet e grave.
 • Në vitin 1911, festimi i parë Dita Ndërkombëtare e Gruas u mbajt në Kopenhagen. Për më tepër, vendet përfshirë Austrinë, Danimarkën, Zvicrën dhe Gjermaninë e nderuan këtë ditë në 19 Mars.
 • Në këtë ditë, më shumë se një milion gra dhe burra morën pjesë në tubime që kërkonin të drejtën e grave për të punuar, të drejtën e votës, të drejtën për të kandiduar për zyra publike dhe fundin e diskriminimit të bazuar në gjini.
 • Në shkurt 1913, gratë ruse për herë të parë vëzhguan Ditën Ndërkombëtare të Grave ndërsa bënin fushatën e fundit të luftës dhe për paqen në Evropë. Para fundit të Luftës së Parë Botërore, gratë ruse u mblodhën për katër ditë duke dënuar vdekjen e mbi 2 milion ushtarëve. Ngjarja u pasua nga abdikimi i Carit dhe iu dha e drejta e grave për të votuar nga Qeveria e Përkohshme.
 • Në 1975, Kombet e Bashkuara për herë të parë mbajtën kremtimin e saj të Ditës Ndërkombëtare të Gruas. Dy vjet më vonë, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi një rezolutë zyrtare që shpall Ditën e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Grave dhe Paqen Ndërkombëtare që festohet çdo vit nga secili shtet anëtar.

Festimet e Ditës Ndërkombëtare të Gruas

 • Në vitin 1996, Kombet e Bashkuara filluan të miratojnë një temë vjetore të Ditës Ndërkombëtare të Gruas. “Festimi i së kaluarës, Planifikimi për të Ardhmen” (1996), “Gratë në tryezën e Paqes” (1997), “Gratë dhe të Drejtat e Njeriut” (1998), “Bota e Lirë e Dhunës ndaj Grave” (1999), etj. . Gjithashtu, 8 Marsi u caktua të jetë festë që festohet globalisht edhe sot.
 • Në vitin 2014, u mbajt sesioni i 58-të i Komisionit për Statusin e Gruas, i cili u përqendrua në “Sfidat dhe arritjet në zbatimin e Objektivave të Zhvillimit të Mijëvjeçarit për gratë dhe vajzat”. Gjatë kësaj dite, gra me ndikim dhe suksese nga mjedise të ndryshme bëjnë seminare dhe konferenca. Shumica e këtyre takimeve nxjerrin në pah inovacionin, portretizimin dhe arritjet e grave.

Gra frymëzuese në histori

 • E lindur më 26 gusht 1910, Nënë Tereza ishte një misionare dhe murgeshë katolike shqiptare e e cila ia kushtoi jetën e saj urdhrit Misionarët e Bamirësisë që kujdeseshin për njerëzit e braktisur. Asaj iu dha një Çmim Nobel për Paqen në 1979 për përpjekjet e saj për të ndihmuar të varfërit. Përveç kësaj, ajo u shenjtërua si një shenjtore në 2016.
 • Anne Frank ishte një vajzë e re hebreje, ditari i së cilës u bë një burim kryesor informacioni mbi tmerret e Holokaustit gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ditari i saj u gjet pas vdekjes së saj, vetëm disa muaj para se të mbaronte lufta.
 • Princesha Diana, e njohur zakonisht si Princesha e Popullit ’ishte gruaja e Princit Britanik Charles, djali i Mbretëreshës Elizabeth II. Zonja D, siç e quanin shumë, i kushtoi jetën e saj si një princeshë për të bërë punë bamirësie dhe fushata.
 • E lindur më 24 korrik 1897, Amelia Earhart nga Kansas ishte një aviatore amerikan që mbështeti zhvillimin e grave në aviacion. Earhart ishte pilotja e parë femër që fluturonte solo përtej Atlantikut. Në korrik të vitit 1937, ajo u zhduk ndërsa po përpiqej të përshkonte botën ndërsa kalonte Oqeanin Paqësor.
 

0 Comments

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *